מסיבת עתונאים

ארכיון אישי - מרכז מורשת בגין
מאת:
מנחם בגין
מראה מקום:
ארכיון אישי - מרכז מורשת בגין כ"ד סיון התשל"ג, 24 ביוני 1973

ציטוטים נבחרים מתוך המאמר:

היום, גבירותי ורבותי, נתכנסנו, כדי לתת כבוד לחיים ארלוזורוב, על-ידי הוכחה סופית, כי יד יהודית לא שפכה את דמו. ההוכחות לנו לא היו דרושות. אנו ידענו את האמת מהיום הראשון בו הוטלה ההאשמה על אברהם סטבסקי. את אמו הבאתי לזאב ז'בוטינסקי כעבור ימים מספר ועד היום מהדהדת הקריאה שלה באזני: "מר ז'בוטינסקי, הצילה את ילדי" והוא אמר, ימים ספורים לאחר שהטו את כל מעמדו בעם היהודי, על המלחמה למען הצדק והאמת: "בנך יזוכה". מאז ועד שזוכה אברהם, ידיד נעורי, ועד שזוכה צבי רוזנבלט יקירנו ועד שהוכח כי אין שום "קייז" לענות בו על-ידי אבא אחימאיר ועד עצם היום הזה, יסורים נפשיים שאין לבטאם בשפת אנוש הם מנת חלקם של האנשים, שהוחשדו והם אינם רק שלושה, אלא כפי שנאמר, תנועה שלמה.
לכן, דרוש גלוי האמת, עילוי האמת, לא למעננו, אלא למענם ולמען העם היהודי ולמען הציונות ולמען עתידנו. מדינה לנו. היא מוקפת אויבים. זכינו לגדולות ונצורות, אבל עדיין אויבים מסביבנו. איננו רוצים בחידוש זאביות בין המפלגות בארץ-ישראל. נהפוך הוא, דרושים יחסים תקינים בבית נבחרים דמוקרטי, עם כל חילוקי הדעות העמוקים, היסודיים ביותר, הקיימים ביניהם. האם אין זה צו מוסרי עליון, להסיר מיחסים אלה לעולמים את הצל האפל של האשמת שווא ברצח, של עלילת דם?
איננו רוצים בחידוש זאביות בין המפלגות בארץ-ישראל. נהפוך הוא, דרושים יחסים תקינים בבית נבחרים דמוקרטי, עם כל חילוקי הדעות העמוקים, היסודיים ביותר, הקיימים ביניהם.
22 שים לאחר הרצח, החזיק יהודה ארזי, אש ההגנה, איש הרכש המפורסם, החזיק בידו מסמכים. לא נתן להם פרסום ואמר: אני אשר אסרתי את אברהם סטבסקי וברגע הראשון שאליו: רוצח, למה עשית זאת? כעבור 48 שעות הגעתי למסקנה, שהאיש הוא חף מכל פשע. אז, לאור הגלוי הזה, אשר שמענוהו מפי איש כל כך מוסמך בפעם הראשונה, הגשנו לכנסת הצעת חוק להקמת ועדת חקירה... הצעת החוק הזו באה לדיון בכנסת לא בשנת 55, הלא היא שנת הבחירות לכנסת שהשלישית, אלא היא באה לדיון בשנת 1956, לא במקרה אחר הבחירות... בתשובתו להצעת החוק שלנו מלפני 17 שנים, אמר שר המשפטים דאז, מר פנחס רוזן: מר סטבסקי זוכה מההאשמה החמורה, כי רצח את ארלוזורוב ואין אחר זיכוי זה ולא כלום. מאז זיכוי זה לא היתה לכל אדם כל זכות משפטית או מוסרית להכריז על סטבסקי כעל רוצח ארלוזורוב. צר לי לומר לכם, כי הכרזה זו של שר המשפטים לא קוימה... לאחר שאבא אחימאיר, רוזנבטלט וסטבסקי, כולם זוכו בערכאות המשפטיות למיניהן, פורסם הכרוז הבא: "רוזנבלט וסטסבסקי, שפוטרו מכל עונש מחוסר עדות מסייעת, מדרישת החוק הארצי, הוכרו גם בבית-המשפט העליון כרוצחיו של ארלוזורוב. פסק-דין זה, המשחרר מעונש את הרוצחים, מאשר שנית את ההאשמות הקשות ביותר נגדם" – חתומה מפלגת פועלי ארץ-ישראל, המרכז.
סטבסקי איננו. בני משפחת סטבסקי ישנם. עד מתי הם ישמעו, שאחיהם היה רוצח, הרג את ארלוזורוב? כשהוא היה חף מכל פשע ונלכד ברשת. עד מתי תשמע הגברת אבא אחימאיר, שני בניה, כל משפחתה, שאחימאיר היה מעורב בפרשה האיומה ואין דבר שיכול להכריע את הכף לכלל זיכויו? ועד מתי יהלך בתוכנו צבי רוזנבלט וישמע ויקרא, שהוא ירה בחיים ארלוזורוב?

קראנו את הדין וחשבון של יהודה ארזי, שאשר נתפרסם רק לפני כ-10 ימים, אני בטוח, שאביע דעת כל יהודי, ללא הבדל השקפה, שנפעם הלב כאשר קראנו את הדין וחשבון הזה. עלילת דם, רשת לרגלי הנלכדים, עדויות שקר והוא, האיש שחקר, קובע: סטבסקי ורוזנבלט מסרו עדות, שכולה אמת. והמסמך הזה, לא נודע לנו תכנו 40 שנים תמימות. או דבריו של חנקין, איש ההגנה. הוא נפגש עם עבדול מג'יד. עבדול מג'יד סיפר לו בעכו את כל הפרטים על הרצח. הוא היה שם, לפי הודאתו, יחד עם איסע דרויש, אשר נבהל, כסיפורו שעבדול מג'יד, ירה בארלוזורוב וברח. הוא רץ, כך מספר לנו חנקין, אל מנהיגי הישוב דאז. ואיך הוא מתבטא?: הוא מרים קול זוועה. הם אינם שומעים לו. הם מנסים לשכנע אותו, שהרביזיוניסטים רצחו את ארלוזורוב, דווקא יהודים רצחו את ארלוזורוב ומאז, ככה הוא מודיע לגברת תמר מרוז, הוא שותק 40 שנה. היום הוא מגלה לנו את האמת על שיחתו עם עבדול מגי'ד.

אנחנו לא ידענו דבר על כך, שהגברת תמר מרוז עומדת לפרסם ביום שישי מסוים את ממצאי מחקרה. פתחנו את העיתון וקראנו את המחקר ואני לא מכחיש, נרעד הלב, כי אמנם מצאנו בו דברים ידועים, אבל מצאנו בו דברים שלא שמענו עליהם מאז יוני 1933. הסיפור למשל על עבדול מג'יד היה ידוע. העניין הרי גם נחקר בבית-המשפט, אבל שמר חנקין שוחח עם עבדול מג'יד, אנחנו לא ידענו. יש עוד עדויות במחקר הזה. אני מסתמך רק על זו. מדוע? משום שאם חנקין שתק 40 שנה, ביודעו סוד כזה, שהוא שוחח עם הרוצח, עם מי שהשתתף ברצח, עם מי שהאיר בפנס והוא יודע מיהו הרוצח, הרי בכל זאת, גבירותי ורבותי, אנחנו יהודים אוהבים את הצדק, משהו עובר בלב כשאתה שוקל, ששני יהודים חפים מפשע, במקום אותם רוצחים עלולים היו להיות נתלים בעכו.

אנחנו לא ידענו מאומה, שמר טוביה ארזי, אחיו של יהודה ז"ל, יופיע ביום השנה למותו של אבא אחימאיר על קברו וימסור את הודעתו. הוא ביקש ממני הסכמה להגיד מספר מילים על הקבר ואני אמרתי לו: אין לי שום סכמות. פה ישנה הגברת אחימאיר, ישנו יוסף אחימאיר, תדבר איתם והנה פה יוסף יושב, כולנו היינו נדהמים, אבל הוא הופיע. אמר את אשר אמר והודיע, שהוא מוסר לידיו של מר דיסנצ'יק את המסמך, אשר אחיו המנוח יהודה ז"ל אמנם כנראה החזיק אותו כשהוא הירצה בפני בני-ברית, אבל לא פירסם אותו.
ולא ידענו דבר, שכעבור שבוע יופיע המסמך ההוא, הדין וחשבון בשלמותו. חשובה מאד שלמותו של המסמך. ובכן אז מה היינו צריכים לעשות? אנחנו קבענו את התאריכים? אני משער, שכל הענינים האלה נקבעים מבחינה פסיכולוגית, משום שבינתיים מתקרב יום מסויים, מלאות 40 שנה להירצחו של ארלוזורוב.
לא, אני לא נפגשתי עם הגברת סימה ארלוזורוב וקיויתי ששמה של הגברת ארלוזורוב לא יועלה במסיבת עתונאים זו. זו אשה, שבעלה נרצח לפני 40 שנה. אינני רוצה להוסיף על כך, אבל היות והשאלה נשאלה, אני אספר את העובדה כפי שהיא היתה.

לא, אני לא נפגשתי עם הגברת סימה ארלוזורוב וקיוויתי ששמה של הגברת ארלוזורוב לא יועלה במסיבת עיתונאים זו. זו אשה, שבעלה נרצח לפני 40 שנה. אינני רוצה להוסיף על כך, אבל היות והשאלה נשאלה, אני אספר את העובדה כפי שהיא היתה. בחודש מרץ 1969 אני קיבלתי מכתב מהגברת סימה ארלוזורוב. מאחר שלא קיבלתי רשות ממנה לתת פרסום למכתבה, אסור לי לאמר מילה אחת על תוכן המכתב הזה. לעומת זאת, יש לי מלוא הסמכות, לאחר שנשאלה השאלה, לקרוא בפניכם את המכתב שאני כתבתי בתשובה למכתבה שלה. "גברת ארלורורוב הנכבדה, בעקבות תשובת הביניים שלי למכתבך" – אני כנראה אז יצאתי לחוץ-לארץ וחזרתי ומצאתי את מכתבה. בינתיים נתנה לה תשובת ביניים, המאשרת את קבלת המכתב עצמו. כך אנחנו נוהגים עם יחיאל, כדי שכל אזרח יקבל תשובה. וכבכן, אני חוזר להקראת המכתב: - "בעקבות תשובת הביניים שלי למכתבך, הריני מבקש להודיעך, כי קראתיו בתשומת לב, אך גם בתדהמה ובכאב, אשר אין להם שיעור. בקראי את דברייך נזכרתי בתביעתו של זאב ז'בוטינסקי אל אברהם סטבסקי, לאחר שידיד נעורי זה, אשר הועמד בצל התליה על לא עוול בכפו, כשאר הנאשמים בפרשה הטראגית, זוכה ושוחרר. כזאת היתה התביעה: 'אל נא, אברשה, תתקוף בדברים את הגברת ארלוזורוב על אף עדותה. זכור נא את השבר שאירע לה.' זה היה התוכן העיקרי של הפניה האצילה מפי האיש אשר נלחם על הצללתם של תלמידיו החפים מכל פשע, שנפלו קרבן במלוא משמעות המושג הידוע בתולדות ישראל לעלילת דם ומשום שנחרטה בזכרוני מימי נעורי דרישה זו של האציל באדם אמנע, גברת ארלוזורוב הנכבדה, מוויכוח עמך על אף מכתבך ובמקום תשובה הריני מצרף את הדברים, שהשמעתים בכנסת לפני 13 שנה, כלומר את הנאום שבו דרשנו הקמת ועדת חקירה..." – על מה שאני קראתי לא אוסיף דבר.