ישיבה מיוחדת של הכנסת הישיבה המאתיים-ושלוש של הכנסת התשיעית יום שני, י״ג אדר תשל"ט 12 מארס 1979 – ביקורו של נשיא ארצות -הברית מר גיימי קארטר בכנסת נאום ראש הממשלה

דברי הכנסת: מליאת הכנסת
מאת:
מנחם בגין
מראה מקום:
דברי הכנסת י"ג אדר התשל"ט, 12 במרץ 1979

ציטוטים נבחרים מתוך המאמר:

אנחנו הוכחנו את רצוננו בשלום, גם העם וגם נציגיו הנבחרים. כפי שאמרת בצדק, אדוני הנשיא, קיבלנו על עצמנו סיכונים רבים וגם הקרבנו קרבנות רבים למען השלום. לא זאת בלבד שאינני מכחיש עובדה זו, חובתי לציין אותה, משום שאנחנו מעדיפים קרבנות למען שלום על קרבנותיה של מלחמה. אין אנו עוד צריכים להוכיח את רצוננו בשלום, את אהבתנו את השלום ואת נכונותנו לקחת על עצמנו סיכונים ולהקריב למענו קרבנות. עשינו את זה.

שלום פירושו נורמאליזאציה מלאה. אנו רוצים בשלום כזה שהוא שלום אמיתי. אנו נעזור איש לרעהו, נבקר איש אצל רעהו, הגבולות יהיו פתוחים. מבחינה מדינית בימינו נורמאליזאציה מתבטאת בהחלפת שגרירים בין מדינות שחתמו על חוזה השלום. לכן עמדנו ונוסיף לעמוד על כך שלאחר חתימת חוזה השלום, ועל-פי התאריך כפי שנקבע בהתאם להסכם, יוכל שגריר ישראל לצאת לקהיר ואנו נקבל ברצון ובלב פתוח את שגרירה של מצרים בארצנו.

אנחנו התחייבנו בפני הכנסת שלא לחתום על חוזה השלום לפני שנביא אותו לדיון בה ולאישורה. אנחנו נקיים התחייבות זו. זה לא רק תהליך דמוקראטי נאה. נכון, בדרך כלל ממשלה חותמת על חוזה בין-לאומי ומביאה אותו לאישרור בדיעבד לפארלאמנט. אבל הבעיה איננה רגילה, המצב הוא יוצא מגדר הרגיל. ומכאן התחייבותנו. על-פי החוק בישראל הממשלה עצמה היא המאשררת חוזים בין-לאומיים. אנחנו לא הלכנו לפי החוק הכתוב. יש ימים ויש דברים שבהם לא הוא יכול לפתור את הבעיות. אנחנו הלכנו לפי הכרתנו ולכן נתנו את ההתחייבות הזאת לכנסת. ורק לאחר שהכנסת תאשר את הנוסח של חוזה השלום, אם יושג הסכם בכל העניינים העומדים על הפרק, אז נהיה מוכנים לחתום עליו בשם העם בישראל ובשם נציגיו המוסמכים, חברי הבית הזה.

אדוני הנשיא, אמנם כן, יש לכם, בני העם האמריקני, בעל ברית במזרח התיכון, בן חורין, אך הוא נאמן ויציב כפי שרק דמוקראטיה יכולה להיות.