האיסטרטגיה והטקטיקה של המרד

מאמר עיתון: חרות
מאת:
מנחם בגין
מראה מקום:
מאמר עיתון י"ד אייר התש"ט, 13 במאי 1949

ציטוטים נבחרים מתוך המאמר:

טל המרד הוא טל מרפה. לא רק את שדות המורדים הוא מרפה, אלא את אדמת מולדת כולה. [נכונות] (לא ברור במקור – א.ט.) לקרב ולהקרבה – ממי למד אותה הנוער העברי, אם לא ממשפחת המורדים? אכן, גם אם לא קצרנו, חרשנו, גם זרענו ומטלנו-דמנו צמח עץ החפש לישראל
"ולנגד עינינו קם והיה חיזיון בלתי-שכיח: הזדהות מוחלטת בין האדם לבין הרעיון. הזדהות זו היא מקור לכוחות טמירים בלתי משוערים בנשמת האדם, באה הזדהות, נעלם הפחד, מושגת החרות,הנפשית, בטרם הושגה החרות המעשית, קמים גרונרים, עולם האידיאות חוגג את נצחונו הגדול: לא יעמוד בפניו כל כח גשמי. הרעיון מוכרח לנצח. ערבים לכך אלה, שהזדהו עמו הזדהות גוף ונפש."

"האיסטרטגיה המיוחדת של המרד העברי לא בן-יום נוצרה: היא עוצבה וחושלה באש הקרבות ולאור  הניסיון. היא התבססה בעיקר על ידיעת המצב הבין-לאומי, על לימוד מצבה החדש של בריטניה ועל התעמקות בשיטות השליטה של המעצמה המשעבדת."

"מלחמת העולם השניה – והמרד פרץ באש-להבה רק עם קץ המלחמה העולמית שנתה את המצב הבין-לאומי מן הקצה אל הקצה. ציים אדירים ירדו תהומה: מחנות צבא עצומים הושמדו ופוזו: מעצמות גדולות ירדו והפכו למדינות בינוניות: מדינות בינוניות וקטנות נבלעו, אם במישרין ואם בעקיפין. כגופים מעצמתיים גדולים. בקצות תבל קמו שתי ממלכות, המרכזות שטחים, אוכלוסים וכוחות צבאיים ומשקיים, שכמותם עוד לא נראו עלי האדמות."