קשר עם הבוחר נוסח מפא"י
בימי הדיון החוזר על שיטת הבחירות,טענו דוברי מפא"י,כי,בהציעם בחירות איזוריות,בהן קובע רוב יחסי,אין כוונתם אלא לצמצום הפיצול ולהידוק הקשר בין הבוחרים ובין נציגם. היה זה ניסיון שקוף להטעות את דעת הציבור. שליחי תנועת החירות הסבירו,כי לו חולקה המדינה לאיזורים שווים,השולחים לבית הנבחרים נציג יחיד,הייתה מפא"י דווקא מרבה במועמדים כיתתיים למיניהם,מטרתה הייתה לחלק,להפריד ולפצל את שבעים או שמונים האחוזים של העם,הניצבים נגדה,כדי ששלושים או אפילו עשרים אחוז,יהיו אותו "רוב" יחסי,המעניק את המנדט המבוקש. כך היה קורה הנס בקלפי. ומיעוט בעם היה הופך לרוב בכנסת.
עוד דוברי מפא"י מיתממים ומנסים לסתור את ההסברה הזאת,ניתנת לעם הוכחה מוחצת לנכונותה. שלוש עשרה רשימות הוגשו בבחירות להסתדרות המורים ומרביתן(שבע במספר!)באו מבית מפא"י או מהשראתה. על נקלה אפשר לתאר,מה היה מספרם של מועמדי הפיצול וההסחה,אשר מפא"י הייתה ממנה,או מממנת,בבחירות איזוריות לכנסת. בבחירות בהן המדינה היא איזור אחד,אין רשימות הסחה יכולות לקבוע: אבל בכל איזור ואיזור לחוד,כמו באיגוד מקצועי-שאני.
באשר לקשר עם הבוחר,נתנה מפא"י לאחרונה הוכחות,כיצד היא מבינה אותו. העיתון "למרחב" מגלה, כי בבחירות "ההסתדרותיות" בחיפה הונהגו הסדרים הבאים: פתק הצבעה מסומן ובר תוקף מקבל הבוחר רק ממפא"י. את הפתק היחיד,שהבוחר מקבל בוועדת הקלפי,הוא נדרש להחזיר בצאתו מחדר הקלפי. וכדי להבטיח,כי הפתק יוחזר,אין טוב מאשר ידרוש מנהל העבודה-הוא ולא אחר-את החזרתו. ושמא ינסה הבוחר לעשות "מעשה מרמה" ויטיל לקלפי פתק של מפלגה אחרת-הרי אסור שיהיו פתקי הצבעה בידי מפלגה אחרת כלל ועיקר. עד כאן דברי העיתון. הרומז,כי לא קל לו לגלות ברבים את קלקלת "ההסתדרות". אף על פי שאין אנו מסתדרים בבחירות "ההסתדרותיות", איננו יכולים להכריז,בקשר עם הפרשה המבישה הזאת,כי לא מעניינו היא: אף לנו,ניסיון עם שיטות הלחץ של מפא"י... הציבור כולו,ללא הבדל השקפה,זולת אחת,מעוניין בבחירות,בהן ההכרעה תהיה בידי הבוחר, ולא בידי מזכיר לשכת העבודה או "מפרנס" אחר.
אין ספק כי בבחירות לכנסת הרביעית רואה מפא"י מבחן מכריע למעמדה השלטוני,המתערער והולך. יש,איפוא,יסוד להניח,כי היא לא תברור באמצעי לחץ ותנסה להעתיק את שיטותיה הפסולות מן הקלפי "ההסתדרותי" ללאומי. אין להניח לה לעשות זאת. ואם,כל עוד המשטר הזה,בו ההשקפה חוברה לפרנסה,לא שונה מיסודו,אין למנוע לחץ עקיף על הבוחר,הרי את הלחץ הישיר של "המפרנסים" למיניהם אפשר גם אפשר למנוע. בשביל "חוק מניעה" כזה יש רוב מכריע בכנסת. יהיה צורך לגבש אותו. ובעוד מועד.